"Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори".

Това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Партията даде първи коментар след изборите „2 в 1“ в неделя.

ГЕРБ ще излъчат преговорен екип - Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, и от понеделник ще поканят всички лидери на партиите.

"Темите са две – правителство и парламент. И ако може да се сложат на една плоскост, за да се работи паралелно. Поради изострените отношения между лидерите, мисля, че би било работещо", заяви Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет. Той трябва да е доминиран по важните министерства от ГЕРБ - особено премиер, външен министър, министър на отбраната. И ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добрите експерти, в първия мандат единствено възможен да се състави правителство“, заяви Бойко Борисов.

"Не се ли състави правителство с ГЕРБ, експериментът с втория, третия и петия няма да се повтаря повече. Тоест всички колеги трябва да знаят, че диалогът, компромисите, експертите са в първия мандат. Другият изход е септември на избори", допълни той.

"В коалиция с ДПС не влизам. С тях сме партнирали, те са много отговорни по теми. Няма мърдане, като кажат. И ако намерим и други такива съратници, ще има правителство", поясни Борисов.

„Време е за държавници. Не е време нито за самохвалство, нито за егоцентрици. Не е време и за противоборство между институции", каза още лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Той се обърна към всички лидери на партиите с думите: „Ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите – не е време, защото виждате, че светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят противодействие, дипломация и успокоят света“.

„Преговорен екип, експертен кабинет. Премиер, външен министър и министър на отбраната – задължително от ГЕРБ, ако има кабинет. Това е решението на партията. Готови сме на компромиси и диалог“, обобщи Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

"За нас тази победа е важна, защото се случи след години опити за унищожаване на една политическа сила", каза от своя страна Томислав Дончев.

Той направи анализ на изборните резултати от провелите се парламентарни избори 9 юни и напомни, че това състезание си има ред, при което първият е първи, вторият е втори, а третият - трети.

"За нас от особено значение е връщането на подкрепата за ГЕРБ в градове като Варна, Видин, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Добрич", отбеляза той.

Томислав Дончев посочи, че очевидно ГЕРБ може да показва добри резултати, дори и когато няма присъствие в местната власт. Той отчете връщане на доверието в София, където ГЕРБ-СДС печели девет района в София.

Вижете във видеото коментарите на политолозите Румяна Коларова и Ружа Смилова