Оставката на Делян Добрев е достоен и морален акт, каза премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Евксиноград. На нея стана ясно, че до два дни Борисов свиква Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да може, ако има други случаи като Хасково, да бъдат изчистени.

„Отдавна думата „кум” няма значението в обществото, което е имала едно време да ходиш с музика да вземаш кума, един ден, втори ден”, подчерта премиерът.

Моралното е кметът на Хасково Добри Беливанов да си подаде оставката и да се направят нови избори там, подчерта още премиерът.

Борисов допълни, че Делян Добрев му е казал, че ако не му приемат оставката в парламента, пак ще я подаде.

„Това не значи, че приемаме вина. Дърпайки се от там, той трябва да докаже кое е клевета”, отбеляза Борисов.

Ако някъде има подобни случаи в ГЕРБ, единият или другият трябва да си отиде, каза още Борисов.

„Имаме и обратни примери. На финансовия министър жена му беше много преди него в министерството и той я уволни, защото има конфликт на интереси. Тя седи вкъщи, киселее, нервира се, сърди се”, изреди премиерът.

Той даде пример и със сестра си, която над 30 г. е обикновен лекар. „Искаше като всеки нормален човек да се развива в кариерата и да стане шеф на общинска болница, където принципал е Общинският съвет, в който имаме абсолютно мнозинство. Тя до ден-днешен кълне Москов, че е виновен, но истинският виновник съм аз, аз ги помолих да не я слагат”, обясни Борисов.

„С дъщеря ми също – стои момичето и плаче. Ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата, ако я пратим на държавна работа – това ще бъде „гейт”, допълни премиерът.

„В „Булгартрансгаз” има подобно назначение и жената на Александър Ненков, която е бременна в седмия-осмия месец, е обикновена служителка. Но да се прибере и да каже – или аз, или ти”, каза още Борисов.

„На много места млади хора, които влязоха в ГЕРБ, впоследствие се сприятелиха, създадоха семейства, деца. Нормално е с най-близките си и да работиш, и да ги поканиш, ако се жениш, да сложат подписа”, посочи още той.

По думите му Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си, а реакцията на партията е разбираема, защото той е от създаването на партията и е провел много дебати по различни теми.

„Тезата: „Ама и БСП са правили така”, не е от наша полза”, призна обаче той.

Когато капе живо месо от нас, от най-доброто, което имаме, партията се съпротивлява, но това е единственият начин тя да оцелее и хората да ѝ вярват”, изтъкна още премиерът.

„До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог”, категоричен беше Борисов. „Той  може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж и неговата институция. Парламентът има свой живот и всеки ден там е битка всеки глас е важен”, мотивира се министър-председателят.