Броени часове остават до откриването на новия парламент.

Формулата на бъдещия кабинет остава все така неясна преди първото заседание на депутатите утре.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, обяви официално, че няма да бъде кандидат за бъдещ министър-председател.

За премиер ще бъде номиниран Даниел Митов.

Снимка: btvnovinite.bg

ГЕРБ ще предложи правителство, след като им бъде връчен мандатът, сатна ясно от думите на Борисов, който днес отговаряше на журналистически въпроси във Велико Търново.

Кой е Даниел Митов?

Даниел Митов е избран за депутат от София. Той е бил министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки, след това запазва позицията си и във втория кабинет Бойко Борисов.

Митов е бил член на ДСБ, после на ДБГ на Меглена Кунева, а отскоро е член и на ГЕРБ.

Като първа политическа сила ГЕРБ ще вземе мандата и ще предложи правителство

„Нека да получим мандата. Много сериозно ще се отнесем като първа политическа сила, за която най-много избиратели са гласували. Имаме една седмица по Конституция да готвим кабинет. (…) Може да звучи нескромно, но по-добре подготвен човек от мен няма. Не случайно ние сме първа политическа сила“, коментира днес Борисов пред журналисти във Велико Търново.

По-късно през деня той потвърди информацията на bTV, че номинацията за премиер ще бъде Даниел Митов. Самият Митов той нито потвърди, нито отрече информацията пред медията ни.

„Да се оттегля от двете места в парламента, за да им завра лъжи и компромати в задния двор – там, където им е мястото. Щели да правят комисия. Народът направи комисия и тя се казва парламентарни редовни избори и постави мен и ГЕРБ на първо място. Това е комисията. Това е изборът на народа. Ще помагам. Колкото и да казват, че съм остарял, не ги съветвам да ме предизвикват. Оттеглих се от парламента официално. Даниел Митов предлагам. Бил ми е министър, на външните работи, минал е през незаслужените обвинение“, заяви официално Бойко Борисов по-късно.

Засега от ГЕРБ не казват кои ще са кандидатите им за министри. Ще съобщят всичко, когато са готови с целия проектосъстав на правителството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!