На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям – така премиерът Бойко Борисов откри срещата на лидерите на Западните Балкани, която се провежда в София под ръководството на Световната банка.

В срещата участват главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Форумът протича при изключителни мерки за сигурност.

Световната банка планира да финансира доизграждането на транспортните коридори №8 (свързващ Егейско море с Централна Европа) и №10 (Адриатическо – Черно море) с 200 млн. долара. Освен за автомобилен и жп транспорт, тези коридори ще бъдат дублирани и от комуникационни коридори.

Борисов заяви, че всички на Балканите трябва да бъдат обединени, за да видят в Европа ще види, че не сме барутен погреб.

Трябва да препотвърдим европейските си перспективи. Балканите са част от Европа, вкл. Западните Балкани, посочи македонският премиер Заев.