Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в България от Ермитажа в Санкт Петербург, където се съхраняват. Премиерът Бойко Борисов поиска специално разрешение страната ни да направи копие на оръжието. Артефактите са открити през 1912 г. в село Малая Перешчепина, но едва през 1984 г. официално става ясно, че са принадлежали на един от великите български ханове.

Премиерът Бойко Борисов посети изложбата в Националната галерия заедно с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, зам.-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов и министъра на културата Боил Банов.

„Говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат”, каза Борисов. Той напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението.

"Това е единственият изход на една нация да бъде успешна”, каза още премиерът.

Бойко Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България.

„Надявам се на вашето разрешение ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство”, обърна се премиерът към проф. Георги Вилинбахов.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Все още не е ясно дали и кога Ермитажът ще позволи на страната ни да направи отливка на меча. Всеки, който иска да види оригиналът, може да го направи до 30 юни.