„Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лв. за ремонт и доизграждане на църкви и манастири, както и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил. 

Снимка: Министерски съвет

От отпуснатите пари 400 хил. лв. са предвидени за строително-ремонтни дейности на манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка. Над 1 млн. лв. от сумата са за Община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма „Успение Богородично“.

„Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния“, заяви Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. 

На правителственото заседание присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изказа благодарност към кабинета за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите. „Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически и користни цели, от голямо значение е да бъдем преграда към подобни опити“, допълни той.