„Балкански поток“ напредва, тръбите са докарани и разпръснати по трасетата, а машините заваряват. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на интерконтектора Гърция – България. 

По думите му работата по газовата връзка е продължавала и по време на извънредното положение, и в двете държави. Той допълни, че всички газови проекти вървят в срок, въпреки забавянето покрай пандемията. 

„Имаме най-доброто в момента в региона. С много усилия и работа, с почтеност и откритост. В момента се съревноваваме кой по-бързо ще построи газопровода. На станция „Чирен“ сме много напред, за да може в посока Сърбия, Македония, Унгария да изкараме до 25 т газ“, допълни премиерът. 

Министър-председателят посочи, че опозицията е яростна заради добрите добрите темпове на работа по проекта „Балкански поток“ на наша територия.

Първите 7 км тръби от общо 150-километровото трасе у нас вече са положени. Проектът е част от Южния газов коридор, който трябва да достави гориво от Каспийския регион и заедно с "Балкански поток" да гарантира алтернативни доставки на по-евтин газ за България и страните от Източна Европа.

“Никога, никой друг нямаше да може да направи Балкански поток. Нескромно може да ви звучи, но затова и опозицията е толкова яростна. Защото хем върви “Балкански поток” и Европа и Америка са доволни, хем върви и гръцката връзка за втечнен газ, където пак и Европа, и Америка, и Русия, и Турция – всички са доволни. Така че, българите могат да са доволни”, коментира премиерът Борисов.

Министър-председателят коментира пандемията и мерките, които се прилагат. 

“Имахте голям късмет, че управлявахме с моите колеги, защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи, както постъпиха Путин, Джонсън. Щяха да измрат хората. Така измряха навсякъде”, подчерта Борисов. 

На финала на инспекцията на премиера кметът на Хасково обяви, че вече не се съдържа уран във водата на града.