Пленарната зала днес се превърна в арена на истински сблъсъци в два аспекта.

Първо - словесен. ГЕРБ обявиха, че е извършено покушение над демокрацията и поискаха оставката на властта.

Управляващите отговориха, че никой не е над закона и разследването на престъпления е част от демократичния процес.

Когато обаче думата взе БСП, се стигна до скандал, ГЕРБ окупираха трибуната, и имаше физически сблъсък - на депутатите Маноил Манев и Иван Петков.
Разтърваха ги квесторите.

С декларация на ГЕРБ във връзка със снощната акция на МВР и задържането на лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов започна заседанието на Народното събрание.

След това думата взе Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Той започна декларацията на своята партия с думите, че няма никой над закона, но след първото му изречение беше прекъсван от скандиране "Оставка" и тропане по банките от депутатите на ГЕРБ-СДС.

Това даде тон на високото напрежение.

Най-нажежено стана в залата, когато Георги Свиленски излезе на трибуната. От ГЕРБ припознаха обидни думи от негова страна.

Народните представители от ГЕРБ-СДС излязоха около депутата от БСП на трибуната. Председателят на парламента Никола Минчев напусна президиума и слезе при говорещия Георги Свиленски в опит да потуши напрежението.

"Вие нямаше ли 9 ч. да сте пред МС да ги викате тези неща", каза Никола Минчев на скандиращите депутати, след това обяви почивка. 

За пръв път в най-новата история на парламентаризма ни се сtигна и до физически сблъсък. Последва почивка за охлаждане на страстите. И продължиха декларациите.

След почивката заседанието продължи в отсъствието на ГЕРБ. Но - в присъствието на Бойко Рашков, който обаче не коментира темата, а отговаряше на въпроси на ДПС за изборите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!