Работя ежедневно да се ориентират повече пари в рамките на културата и изкуствата като проекти. Ще продължа да работя и за повдигане нивото на държавните културни институти и за създаване на среда за развитие и на всякакви форми на изкуство, извън държаните. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на културата Боил Банов.

Той коментира новото движение за реформи в културата, което поиска радикални промени в сферата. На 29 май в предаването един от членовете му – проф. Калин Янакиев, каза, че откакто е паднал комунизмът, има свръхинституционализация и систематично е недофинансиране на културата, като управляващите са обещали 1% от БВП за култура, а е дала едва 0,5%.

Гледам позитивно на това движение, има смисъл от такива движения, има смисъл от това да обменяме мисли и позиции. За мен е добре да има такова движение, то, в крайна сметка, ни дава възможност да анализираме по-често докъде сме, как вървим, как това рефлектира в обществото. Далеч не съм съгласен с всички констатации –  те имат своята гледна точка, аз имам моята, има и много други гледни точки – такава е спецификата на самата култура и изкуствата, те винаги са многопластови, каза министърът.

Снимка: bTV

В отговор на въпрос какво решение би взел за музикантите от БНР, ако зависеше от него, Банов посочи, че би искал задължително да повиши заплащането им.

Ако сега съм директор на националното радио, ще направя много ясен анализ на тези 35 или 40 млн., които получавам, ще приоритизирам определени дейности и ако има механизъм, ще дам необходимото възнаграждение отвътре. Ако нямам механизъм, на база на този анализ, ще запозная компетентните хора над мен, за да изискам необходимите финанси, каза той.

Снимка: bTV

За Ларгото Банов отчете, че проектът е бил голям, необичаен и различен, реализиран при тежки условия и винаги в такива случаи е възможно да има пробиви. В рамките на гаранцията на изпълнителя проблемите са оправени, отчете той.

Всички ние, като общество, трябва да разберем, че както в собствените си домове не сме перфектни, за съжаление, така и като правим нещо в такъв обем, винаги е възможно да има пропуски. Въпросът е да са направени механизми това да се поправя, каза Банов и подчерта, че ремонтът е за сметка на изпълнителя, а гаранцията е дългосрочна.

Снимка: bTV

Оценката, която министърът даде за събитията от европредседателството, проведени в НДК, е „повече от отлична. Не съм и чул друга“.

Помолен да коментира килима от цветя пред НДК за близо 40 хил. лв., той каза: „Не можем, когато правим нещо в изкуството и в културата, да дадем предварителния резултат“.

Снимка: bTV

„Аз съм български режисьор, театрален. Когато правя един спектакъл, давам всичко от себе си и залагам той да стане прекрасен. Е, някой път са ми ставали много зле“, каза още министърът.

Килима много хора са го харесали. Аз не мога да анализирам килима, във всеки случай, ако има нещо в проектното предложение, което е било финансирано, но не е изпълнено добре или са подменени дейности, те ще понесат съответните финансови санкции, както всеки проект, увери Банов.

Вижте целия разговор във видеото: