Към момента читалището в град Шипка не може да бъде възстановено, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на културата Боил Банов. Министърът обаче се ангажира то да стане паметник на културата.

„То е частна общинска собственост, изоставено е от повече от 20 години. Общината пряко отговаря за тази сграда. Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти”, подчерта министърът. 

Не е вярно, че читалището е под шапката на Министерството на културата, категоричен беше Банов. По думите му за ремонта ще са необходими минимум 3 милиона лева.

Министърът се ангажира да започне процедура по обявяването на читалището за паметник на културата. „Това кардинално няма да промени собствеността, но тогава по наши програми поне частично можем да започнем да правим покриви и конструкции. Това е един от начините то да се съхрани устойчиво”, посочи Банов.

„Ще го направим паметник на културата, за да не се загуби”, увери културният министър.

На въпрос дали сградата може да се превърне например в музей, Банов заяви, че това минава през решенията на местната власт.

„Това, че общината няма пари, е тъжно. Бил съм в това читалище, преди 10 г. изглеждаше по същия начин. Разграбили са го хората от този град, това са нашите деца”, заяви Боил Банов.

По думите му проблемът е, че парите за културна инфраструктура, включително по европейските програми, са малко. Освен това като град Шипка не може да кандидатства и по програмата за селските райони. „Това, което можем да направим, е в следващия програмен период да защитим тезата, че културната инфраструктура има нужда от подкрепа и от европейско финансиране много повече от сега”, каза Банов.

Той коментира и казуса с Двойната къща в София, чийто статут на паметник на културата беше възстановен, след като вече беше съборена.

Субстанцията я няма вече и това е проблем, но като визуална памет може да бъде съхранена, поясни в разговора Банов. Тя е била със статут на паметник на културата, а след това минава обосновано решение, че вече не е паметник на културата. Тоест законосъобразно е разрушена към онзи момент, отбеляза културният министър.

„Това не граничи с абсурда, защото като е паметник на културата, ще се възстановят фасадите, ще се възстанови памет, а тя е най-важното”, подчерта той.

Банов допълни, че собственикът има одобрен проект, с който надстроява, но запазва ключовите фасади и цялата визия. „Поел е ангажимент материалите, които ползва, да бъдат изцяло автентични и идентични на къщата. Със сигурност там ще остане една родова памет за поколенията”, увери министърът.

Огромната част от проектите, свързани с културната програма за европредседателството, са реализирани, за някои има забавяне, но независимо от това ще се случат в рамките на председателството, призна още министърът. По думите му отчетът предстои, а за тези проекти са отделени над 1,6 млн. лв. Министърът не се съгласи с твърдението, че цари хаос с контрола и изпълнението на одобрените проекти.

„Ако не се случи проект, той няма да бъде платен, даже ако се случи, но не се случи добре, това също ще бъде санкционирано”, заяви Боил Банов.