Политическите сили влязоха във взаимни обвинения за това как е управлявана страната досега. В предаването „Лице в лице“ по bTV бившият финансов министър Асен Василев подчерта, че доходите ни трябва да стават европейски, а проблемът сега е, че не са събрани 400 млн. лв. данъци в хазната.

„Едни чадъри и едни големи фирми не внасят ДДС - това, което виждаме в момента е, че няма проблем с разходната част на бюджета, но не се събират данъците. Не е нормално при 16% инфлация да имате спад. Ако не събираме ДДС и данъците, започваме да се връщаме в онази стабилна бедност, която ни прожектираха 15 години“, каза Василев.  

От Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира доклада на финансовото министерство така: „Ние това го говорим от година и половина. Безобразното теглене на заеми – всяка седмица по 500 млн. лв. Помните го. Няма как накрая да не дойде Видовден. Лошо е, че вересиите на Асен Василев ще ги плати честният бизнес.“
Лидерът на „Възраждане“ направи изявление през социалните мрежи, в което заяви, че партията е предупреждавала за възможност да се промени курса на лева към еврото.

„Решението, което всъщност трябва да бъде приложено, изисква отказ от една от основните евроатлантически политики през последните години, а именно въвеждането на еврото в България. Това нещо, в монета, в който бъде ясно заявено, ще укрепи българската финансова система“, коментира Костадин Костадинов.
Във Фейсбук лидерът на „Има такъв народСлави Трифонов коментира, че една от причините да излезе от правителството „Петков“ е „опасната финансова политика“, водена тогава.

„При изготвянето на бюджета от правителството „Петков“, „Има такъв народ“ публично и на няколко пъти се противопостави на идеята да се раздадат енергийни помощи на всички, включително на компании, които регистрират свръхпечалби. Разбира се, никой не ни чу и в крайна сметка милиони левове бяха раздадени на такива компании, които нямаха нужда от помощ“, написа Трифонов.

Потърсихме по темата БСП, ДПС и „Български възход“, но те се въздържаха от коментар.