Природозащитници отбелязват една година от аварията във Фукушима с протест в София.

Представители на коалиция "БелеНЕ" организира протестно шествие с крайна цел сградата на парламента. Там природозащитниците направиха жива верига. Шествието е под мотото "Когато творението излезе от контрол". Отбелязвайки 1 година от аварията в Япония, природозащитниците се обявиха и против строежа на нова атомна централа у нас.

На 11 март 2011 година Япония беше ударена от земетресение 9 по Рихтер. Най-голямото в историята на страната и едно от петте най-силни в световната история. То беше усетено в столицата Токио - на 373 километра от епицентъра. Вторичните трусове разрушиха сгради и парализираха столицата.

Но най-серизони щети предизвика цунамито, което помете североизточния бряг на Япония. За половин час крайбрежните градове бяха заличени от мощните вълни, най-високите от които достигнаха 40 метра. По последни данни близо 16 000 души загинаха, като над 3 000 все още се водят изчезнали. Цунамито удари и ядрената централа "Фукушима", което принуди десетки хиляди да напуснат домовете си под опасност от радиация.

По данни на Световната банка икономическите щети от бедствието възлизат на 235 милиарда долара.