Квартали с ромско население бяха поставени под блокада след решение на общинските щабове в Казанлък, Ямбол, Сливен и Нова Загора.

Целта е да се избегне струпването на много хора заради разпространението от COVID-19.

В Нова Загора втори ден входът на квартал „Шести“ е с КПП. Полицаите проверяват всяка кола и връщат, ако в нея има повече от двама души. Не допускат и събиране на групи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Отменени са всички тържества.

Вчера в квартала имаше напрежение и хората се опитваха да минат, но днес ситуацията е спокойна. Жителите дори вече имат желание да помагат на полицията.

Първият доброволец е собственикът на бус за сватби и кръщенета, който вече ще работи само за кампанията. Цял ден камиона обикаля улиците заедно с медиаторите, които с мегафон обясняват на хората как да спазват реда.

Снимка: btvnovinite.bg

В един от най-големите ромски квартали в страната – „Столипиново“ в Пловдив засега не се налага да има КПП-та, но полицейски екипи на входа и следят за спазването на извънредното положение.

В Стара Загора лица без адресна регистрация в ромския квартал „Лозенец“ няма да бъдат допускани вътре. Изключения ще бъдат само колите на МВР, „Спешна помощ“ и пожарната. Полицаите ще следят хората да са задължително с маски и ще ги пускат до магазини и аптеки само в светлата част на деня, но след проверка.

Снимка: btvnovinite.bg

В Казанлък затвориха подстъпите към квартал „Кармен“ с кофраж и плоскости и оставиха само един вход, който ще бъде контролиран.

Под полицейски контрол са входовете на махалите в Ямбол и Сливен.