Политици организираха блокади по границата с Турция днес. Заедно със симпатизанти, те затвориха входовете на всички пунктове с южната ни съседка в знак на протест срещу изборния туризъм.

Протестите приключиха, движението и в двете посоки на „Капитан Андреево” вече е отворено. Трафикът на автобуси е засилен, на час минават поне по 10 автобуса.

По-рано обаче всички трасета на вход за леки коли и автобуси от Турция за България бяха блокирани.

Блокадите продължиха от няколко минути до часове, а на "Малко Търново" се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Там стотина протестиращи блокираха пътя към граничния пункт малко преди 11 ч. днес. Те бяха облечени в народни носии и с кукерски хлопки.

Снимка: Лора Стаматис

Недоволните нямаха разрешение за блокада на пътя. Полицията спря автобусите километри преди пункта и написа предупредителни протоколи на водачите, след което ги пусна на пътя.

Блокадата на граничния пункт продължи само час. Автобус не мина, а пътуващите в малкото коли, които влязоха от Турция, отрекоха да се прибират за изборите.

Снимка: Лора Стаматис

От 10 ч. бе блокиран и граничен пункт "Капитан Андреево". Протестиращите излязоха на пътя с вериги и автомобилни гуми.

Простетът не спря автобусите, които се връщаха към Турция за следващия курс, но пък изнерви шофьорите.

След четири часа блокадата падна, а автобусите с избиратели продължиха пътя си към автогарите в Хасково и Кърджали.

Блокадите по границата не възпрепятстваха транспортирането на бюлетините до Турция с дипломатически микробус през „Капитан Андреево”.

На „Лесово протестът премина без напрежение. Над 200 полицаи охраняваха не повече от стотина протестиращи, които обаче успяха на два пъти да блоират границата за минути.

След общо 20 минути блокада, пътят бе освободен, а автобуси от Турция така и не дойдоха. Протестиращите видяха в това провокация.

Политическа формация организира днес протест на границата с Турция, а целта на инициативата е да не се допуска т. нар. изборен туризъм – автобусите от южната ни съседка.

Решаващ ли ще е изборният туризъм за вота на 26 март?