910 хиляди лева за проучване на археологически обекти по черноморското ни крайбрежие отпуска правителството. Парите обеща министърът на културата Вежди Рашидов при посещение в Бургас и Созопол.

Най-много - общо 325 хиляди лева от средствата, са предназначени за разкопките в Созопол. Рашидов посети обекта до църквата и крепостната стена в морския град, както и остров Свети Кирик. Тук е плануван цялостен проект, който да превърне мястото в национален паметник на археологията, достъпен за туристите.

„Тук вечер като се погледне оттатък, това да свети в едни прожектори, тук песни да се чуват, арт кафенца, арт ресторантчета...”, коментира Вежди Рашидов.

На този остров вече бяха открити, реставрирани и консервирани храмове, жилищни квартали и некрополи. „Тук е единственият запазен квартал на гръцка колония на територията на България от архаичната епоха”, обясни Кръстина Панайотова - археолог, ръководител на разкопките на о-в Свети Кирик.

Около острова, край нос Акра и Несебър, под водата се намират потопени древни квартали. Все още неоткрит е и потъналият прословут кораб „Черният принц”, превозващ съкровища златни гвинеи.

„Надявам се да е край нашия бряг, защото, преди да замине за Крим, е трябвало да посети Созопол и Варна и да остави на тукашните гарнизони пари, но не е пристигнал”, заяви проф. Божидар Димитров - Директор на НИМ.

Отпуснатите пари за подводна археология са 300 хиляди лева.