Вълнуващ и емоционален първи учебен ден! 15 септември започна с анти COVID правила за над 700 хил. деца. Особено емоционален беше денят за най-малките. За първи път в класните стаи влязоха над 59 хил. българчета.

Заради пандемията тържествата се провеждат на открито и по различно време за различните випуски.

На места, като в най-голямото училище в Сливен, се стигна до напрежение след като родители демонстративно отказаха да спазват противоепидемичните мерки. Наложи се намеса на полицията.

В Бургас пък родители поискаха учебните часове в следващите два месеца да се провеждат навън, за да спестят на децата си ограниченията от COVID мерките.

Снимка: bTV

С букет в ръка и маска в раницата близо 60 000 първокласници прекрачиха прага на училището.

Учителите са категорични - онлайн обучението не е опция за първокласниците при влошаване на епидемичната ситуация в страната.

„Това е четенето, писането, налага се да му хванеш ръчичката. Няма как да се случи онлайн“, смята Валерия Недялкова, учител на 1. клас.

Снимка: bTV
Разстояние между учениците, маски в стаите за децата след 4. клас, еднопосочно движение и дезинфекция – това бяха само част от мерките, спазвани в днешния ден.

„Разстояние трудно може да се постигне, но пък, когато влизаха, всички ученици започнаха да си слагат маските, което е много хубаво“, каза Александър Лазаров, директор на 127. СУ "Иван Денкоглу".

А 8. СУ "Арсени Костенцев" в Благоевград днес отбеляза 40 години от създаването си. 104 първокласници за първи път прекрачиха прага му.

Второ основно училище започна годината с ремонт на покрива, затова децата ще учат в началото в различни сгради.

В Търговище, областта с най-високо разпространение на вируса, новата учебна година започна в присъствието само на първокласниците в едно от най-големите учебни заведения в областта, Основно училище "Христо Ботев".

Повече от 700 000 ученици влязоха в клас днес на 15 септември.