Въпреки че външното оценяване за седмокласниците беше преди повече от месец, еуфорията около кандидат-гимназиалната кампания още държи под напрежения някои от учениците и родителите им.

КЪДЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА МЕСТА?

Близо 2000 места за осмокласници, дори и в най-елитните гимназии в София, остават незаети. Общият брой на свободните места след второ класиране в столичните гимназии е 1936.

3 свободни места има в СМГ, 2 в 91-ва немска езикова гимназия. По едно съответно в испанската и френската. В първа английска са 8.

ПРИЧИНАТА ЗА СВОБОДНИТЕ МЕСТА

Многото свободни места не са прецедент. Миналата година за трето класиране бяха 1578.

Една от причините е големият випуск ученици. Но роля имат и кандидатстващите от страната, казва директорът на Софийска математическа гимназия.

„Доста деца от страната кандидатстват и след първо и второ класиране, но много малък процент се записват и аз предполагам, че на трето, което е свързано с освобождаване на вече заето място. Така  учениците от София ще успеят да намерят училище”, казва Антоан Тонев.

А СЛЕД ТРЕТО КЛАСИРАНЕ?

След обявяване на резултатите от третия етап на класиране на 29.07.2020 г. следва записване на класираните ученици на 30.07.2020 г.

Свободните места след трети етап на класиране се обявяват в срок до 03.08.2020 г.

Попълването на незаетите места в паралелките след трети етап на класиране се осъществява в съответните приемащи училища в срок до 10.09.2020 г. вкл. по определен от директорите ред. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища, където се извършват подаването на документи и класирането.