Близките на починалия мъж в спешната помощ в Самоков отричат да са удряли медиците. Те казват, че мъжът е починал от лекарска небрежност. Задържани са синовете на починалия. Близките отричат да са удряли лекари. БЛС осъди поредното напрежение в момент в който лекари се борят за живот.

До грозните сцени се стига след като 53-годишен мъж е докаран в тежко състояние в спешното в късния следобед вчера.

Близките му настояват той да бъде транспортиран в София, но според дежурния екип състоянието му не позволява това. Медиците започват да реанимират пациента, но не успяват. Дежурният лекар се опитва да обясни ситуацията на близките.

Целият дежурен екип се заключва в съседно помещение, залоства врата с мебели. През това време близките на починалия мъж щурмуват спешното.

До пристигането на полицията Самоков остава без спешна помощ. Органите на реда разпръскват събралите се. Двамата синове на починалия прекарват нощта в ареста на Самоков. Майка им и съпругите им отричат да са удряли лекари и обясниха, че редовно получават лошо отношение от медиците.

„Той дишаше, никакво внимание не му обърнаха“, твърди съпругата на починалия Маргарита Петрова. Тя отрича синовете ѝ да са удряли лекарите.

„Нито са чупили врати, нито нищо. Те ни казаха да изчакаме“, казва съпругата на един от задържаните Ани Петрова.

От спешна медицина казват, че не за първи път търпят агресия от пациенти и близки, а нападният доктор споделя, че близките му настояват да напусне системата.

Лекарският съюз настоява прокуратурата да не оставя поредният тормоз над медици без последствия.