Военна и гранична полиция, горски служители и спасители от планинската служба са участвали в операцията по издирването на заподозрения за убийството на 7-годишното момиче в сливенското село Сотиря.

Това съобщиха на брифинг в дирекцията на МВР в Сливен главният секретар на МВР Ивайло Иванов, шефът на сливенската полиция Димитър Величков и окръжният прокурор Пламен Стефанов.

Близки на задържания са знаели за извършеното от него престъпление, това вероятно са неговата майка и мъжът, с който тя живее.

24 часа след убийството мъжът е задържан около село Сотиря, след като се е укривал в необитаема къща във вилната зона.

Заподозряният за тежкото престъпления Мартин Трифонов е роден в Сливен, учил е в града, но от години живее с майка си във вилната зона на село Сотиря. Той е безработен, осъждан е и има две присъди. 

След множество сигнали, подавани от граждани, полицаите са го локализирали. Заподозреният е засечен в района на селото след продължително преследване. Първоначално е задържан за кратко от местно лице, но успял да избяга, въпреки че е бил завързан. След 2 часа преследване е задържан.

Снимка: sliveninfo.bg

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че по време на задържането мъжът е оказал е съпротива. В момента е в болница с нараняване по краката, тъй като от полицията са стреляли по него. По думите на Иванов не е ясно дали нараняванията му са от изстрели или се е наранил при бягството, защото местността е била трудно проходима.

Сигналът, че е видян, е получен по обяд, сниман е с телефон от местен човек. Няма данни задържаният да има психично заболяване. Не е употребявал алкохол, противоречива е информацията за наркотици, но според полицията не е имал пари за дрога, любител е не енергийните напитки.

"Задържаният има криминално досие и е излежал няколко присъди. Едната от тях е за блудство с малолетна, а другите за дребни кражби. Безработен е, от много бедно семейство, саможив и без приятели", добави Ивайло Иванов. 

"Извършителят на деянието е 21-годишният Мартин Стоянов Трифонов, обявен вчера за общодържавно издирване. В момента Трифонов е в болница под охрана, в понеделник ще му бъде определена мярка „Задържане под стража", съобщи на брифинга и окръжният прокурор Пламен Стефанов.

Той посочи, че срещу Трифонов ще бъдат повдигнати няколко обвинения: за убийство на малолетен по особено жесток начин, за изнасилване и блудство. „Взети са ДНК проби, утре вече ДНК профилът на извършителя ще е готов", допълни окръжният прокурор на Сливен.