Преди дни стана ясно, че в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" няма да има аудитория, кръстена на името на покойния преподавател по право доц. Кристиан Таков. Зад инициативата по именуването застанаха над 4 200 души, но искането беше отхвърлено с 12 гласа "против", 4 "за" и 4 – "въздържал се".

Делото и идеите му обаче ще бъдат продължени с редица инициативи от неговите приятели, студени и близки.

Христо Христев, който е преподавател по право на ЕС в Софийския университет, посочи, че е подкрепил инициативата за именуването на аудитория заради гражданската реакция и заради приятелството му с Таков. „Факт е, че юридическият факултет следва практиката да не наименува аудитории на преподаватели и юристи и не бива да се стигматизира резултата от инициативата. Трябва да се вдъхновим от отношението му към правото и обществото, а не на тази база да създаваме огневи точки. Ще опитаме да намерим жива форма, чрез която да продължим примера му – чрез научна конференция на името му, а с други негови приятели и преподаватели обмисляме да организираме една правна клиника, неформална организация”, посочи той.

Майката на Кристиан Таков Галя Йончева посочи, че в близките дни ще бъде учредена фондация на негово име, но това, което продължава паметта му е работата му. „Кристиан е вложил много философия в своите трудове. Той сам е изградил свой паметник, тези книги ще се изучават и той продължава по този начин да живее”, каза тя.

Тя беше категорична, че няма отношение към казуса със СУ. „Моят син остави знаме, което се развява и е символ на големите му идеи за правда, свобода и истина”, допълни тя. 

„В последните пет години открих неподозирани качества в характера на сина ми. След страшната диагноза той не отказваше ангажименти, не промени начина си на живот и дори може би приемаше повече задачи, за да си докаже. че може. И беше с една усмивка на лицето, казвайки, че се чувства добре. В деня на сбогуването с него небето плака и още 2000 души плакаха, които дойдоха да се простят с него. Бях изумена от лавината енергия от тези хора”, сподели Йончева.