Освен удовлетворение, професионалният спорт носи и много рискове за състезателите. Това поражда въпроса защитени ли са правата на спортистите при контузия? Прост пример - бившата баскетболистка Валентина Георгиева чака обезщетението си вече 13-та година.

Като играч на Левски-Спартак тя претърпява тежка контузия през 1999 г. Баскетболистката няма застраховка, но по трудов договор разноските по операцията й трябва да бъдат покрити. Това обаче не се случва.

Георгиева осъжда отбора и получава 5 хиляди лева за неизплатени заплати и медицински разходи. Трябва да получи още 9 хиляди, но ги чака вече 13 години. Сметките на клуба са закрити и запорът е невъзможен.

От ръководството на женския баскетболен клуб заявиха, че нямат нищо общо с фалиралия преди 7 години Левски-Спартак, регистриран от друго юридическо лице.

Министерството на спорта няма право да се меси в дейността на клубния отбор. За да защити правата на контузените спортисти, ведомството предлага законови промени, включително задължителна застраховка за минимум 20 хиляди лева на спортистите, които участват в международни състезания и се финансират от програми на спортното министерство.