Липсват донори на мъжки генетичен материал у нас. Заради недостигът, клиниките за асистирана репродукция внасят банки от Дания и Белгия.

В частна клиника за асистрирана репродукция в столицата, например, е бил обработен донорски генетичен материал, който е дал живот на повече от 300 бебета.

В България законът не разрешава да се плаща за донорство. И това може да е проблем за разчитащите на донорските програми. Макар че частните клиники обменят семенна течност помежду си, като там вече заплащането не е забранено.

Преди две години затваря врати единствената национална банка за семенна течност в Майчин дом. И в момента мъжки генетичен материал се събира и съхранява в някои от центровете за асистирана репродукция в страната, които са 29 на брой.

Оказа се обаче, че отговорът на въпроса достатъчно ли са донорите също не е еднозначен.

Перфектният донор на мъжки генетичен материал е мъж на възраст между 18 и 31-а, висок, непушач, за предпочитане над средно интелигентен и клинично здрав. Лекарите обясняват, че дори сред донорите има отличници.

Един мъж може да дари максимум 4 до 5 пъти. В чужбина дарителите са много повече, защото услугата се заплаща.

„По някакъв начин трябва да бъдат овъзмездени хората, защото се подлагат на редица изследвания, на серия консултации, самото отделяне, той трябва да има въздържание, което нарушава неговия сексуален живот и ритъм. Не е необходимо да има конкретна цена - отделянето на една сперма струва 200 лева например, но под някаква форма човек пак може да ги получи тези пари”, коментира акушер-гинекологът д-р Павлета Табакова.

От Агенцията по трансплантации смятат, че проблемът не е в парите, и че не са отчели недостиг на желаещи да споделят генетичния си материал.

„Не виждам необходимост да има повече желаещи, защото на този етап този въпрос не е възниквал, че има недостиг на клетки”, твърди изпълнителният директор на агенцията доц. Силви Кирилов.

От фондация "Искам бебе" са на различно мнение. Според тях, у нас има проблем с донорството на генетичен материал, но най-вече при жените.

Много е трудно една жена да стане донор защото се изисква около месец една жена да бъде в клиника, изисква се тя да бъде наблюдавана”, каза председателят на УС фондацията Радина Велчева.

Всяка пета двойка с репродуктивен проблем у нас имат нужда от донорски генетичен материал, за да има бебе.

У нас не е забранен вносът на генетичен материал от чужбина, но за това действат изключително строги правила, за да не се нарушава националния генетичен фонд. Най-често се внася семенна течност от Дания и Белгия.

При прилагането на вносен генетичен материал, родителите се уведомяват предварително за това. Вече има родени деца, чиито бащи на практика са от чужбина.