Преди дни класацията „Майка на година“, която се прави под егидата на фондация „Българска памет“, отличи няколко заслужили българки на различна възраст. Две от тях са Весела Тотева и Теодора Игнатова. И двете са майки на по две деца и се занимават с благотворителна дейност, която се е превърнала в мисия на живота им.

Весела обикаля градове и села, за да говори с младежите за опита си на бивша хероинова наркоманка. Теодора пък е почетен консул на България в Конго, където помага на хората със здравни грижи, а у нас прави безплатни АГ прегледи в Северозападния регион е инициатор на Гайдарската асоциация в България.

Снимка: bTV

„Майката е тази, която прави път там, където няма път, защото до последно вярва в децата си – коментира Весела. – Това, което правим и двете, е да правим път и да вярваме там, където вече няма вяра, няма надежда и няма път“.

Тя разказа, че дейността ѝ е свързана с деца, които дори още да са зависими, но са се сблъсквали с наркотиците. Има много голям интерес към тази тема – от страна на децата, на родителите, на учителите, дори на институциите, посочи Тотева. За нея било изненадващо, че голяма част от институциите я потърсили. Затова и през септември с две приятелки направила фондацията си „От другата страна“. Казва се така, защото трите са от страната на знанието – знаят какво са наркотиците, и искат да привлекат повече младежи от тяхната страна – „да им кажем: „Никога не пробвай, просто недей!“.

В момента се снима и филм по книгата на Весела „Падение и спасение“. В главната роля е дъщеря ѝ, а сценарист е Яна Титова.

Снимка: bTV

Теодора разказа, че нейната фондация се занимава с превенция, защото това, което е научила в Африка, е, че „не е достатъчно само да им давам ежедневния хляб, а по някакъв начин да ги учим“. Тя вече трета година подпомага деца, които е занимават с култура.

Вижте повече във видеото: