През изминалата седмица на специална церемония Столичната библиотека връчи годишните си награди за най-четящи хора и най-четени писатели. Наградата „Читател на годината“ в категория дете взе Виктор Попов, който е на 8 години и е прочел над 120 книги за година.

„Едни мили библиотекарки от детския отдел ми връчиха наградата – грамота и ваучер за една от любимите ми книжарници“, разказа в предаването „Тази събота“ 8-годишното момче. Твърди, че е не е очаквал отличието.

Една от любимите му книги е за историята на локомотивите и влаковете, в която има и модели, които може сам да сглобиш от картон. Прочел е и книги, които са за по-големи като „Лидерите, които промениха историята“. Любимата му личност от тази книга е италианският генерал и политик Джузепе Гарибалди.

„Нямах специална стратегия да правя децата ми четящи, но, изхождайки от нещата, които не ми харесват в съвременното възпитание и резултатите от него, реших да се водя от родителската ми интуиция и буквално криех купищата играчки, които им се подаряват. Не вярвам да има малко дете, което да посегне към книгите, когато е обградено от всички тези пластмасови забавления, които издават звуци, шарени са“, казва Нинелла Върбанова, майка на момчето.

По думите ѝ родителят има 8 до 10 години, в които може да влияе на възпитанието на детето, след това по-силно влияние има външната среда.

Нинелла Върбанова, която има и по-голяма дъщеря, се надява децата ѝ да са добри и емаптични и вярва, че книгите ще помогнат за това.  

Гледайте целия разговор във видеото!