Благодатният огън пристигне у нас от Йерусалим. Точно в 13:55 ч. българско време той слезе в храма "Божи гроб" и беше раздаден на миряните и църковните представители.

Посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова получи Благодатния огън и го предаде на делегацията ни на летището в Тел Авив.

Снимка: btvnovinite.bg

От София с правителствения „Фалкон“ излетяха врачанският митрополит Григорий, шефът на вероизповеданията Емил Велинов, иподякон Филип Цветанов от Врачанската епархия, както и министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев. На Летище София огънят бе посрещнат от главния секретар на Светия синод и духовници от всяка епархия.

„Тази светиня ни е толкова необходима, особено в тези дни на изпитания, през които преминаваме. Благодатният огън беше разпространен по целия православен свят. Слава богу, че и ние имаме възможността да донесем светинята в България. Нека тя ни осветява, нека божията благодатна помощ чрез нея да бъде върху всички нас. И така с тази светиня ние достойно и изпълнени с духовна радост да посрещнем празника“, каза митрополит Григорий.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос в какво здравословно състояние е патриарх Неофит митрополит Григорий каза, че „не е нещо сериозно и обезпокоително“.

Патриарх Неофит получи по-късно Благодатния огън от Йерусалим.

 

Слизането на небесния огън в навечерието на Възкресение Христово е едно от чудесата на православното християнство. Той се смята за светиня за вярващите. След посрещането на светинята у нас духовниците ще го занесат в параклиса на Синодалната палата. Оттам главният секретар на Светия синод ще го внесе в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Междувременно стана ясно, че патриарх Неофит няма да участва във вечерното Великденско богослужение в храм „Свети Александър Невски“. Службата ще оглави врачанският митрополит Григорий. Самият той потвърди това на Летище София.

Очаква се той, а не патриархът, да обяви в полунощ вестта за Христовото Възкресение. Това се случва за първи път, откакто Неофит оглави православната ни църква преди 8 години.