Само 5 сигнала за нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства са били изпратени на прокуратурата от Бюрото за контрол на СРС през 2014 г. Това става ясно от отчета на звеното, цитиран от Медиапул.

На този фон бюджетът на институцията за миналата година е бил над милион и половина лева, отбелязва изданието, което е поискало по Закона за достъп до обществена информация данни за свършеното от Бойко Рашков и хората му, както и за установените нарушения.

Отговорът е, според Медиапул, е че бюрото ще напише първия си доклад чак през май, като до обществото ще стигне редактирана версия. В същото време, от звеното са посочили, че данните около дейността му са служебна тайна заради Закона за СРС, което означава, че е затруднен публичният контрол.

"Мога да ви информирам, че при проверките, извършени през 2104 година (вероятно се има предвид 2014 година) са установени нарушения по използването и прилагането на СРС, пет от които са предоставени на главния прокурор по компетентност", гласи отговорът на шефа на бюрото Бойко Рашков, адресиран до Медиапул.

От отговора се разбира, че бюрото е установило повече нарушения при употребата на СРС, но поради неясна към момента причина, не всички са стигнали до държавното обвинение.

Бюрото за контрол на СРС бе създадено отново през 2013 г. с идеята да се създаде независим и публичен контрол на фона на скандалните разкрития за безразборно подслушване по времето на Цветан Цветанов.