Промените в Закона за хазарта само държавата да организира лотарийни игри вече са одобрени и на второ четене от Бюджетната комисия.

Остри спорове предизвика въпросът да има ли пълна забрана за рекламата на хазартните игри.

Предложението за забрана на рекламата в хазарта направиха от БСП.

 „Искаме нашите деца и българското общество да не се влияят от реклами и вместо да си четат уроците, да повишават квалификацията си, те да не се занимават с хазарт, който спада към зависимостите“, отбеляза Румен Гечев.

От ГЕРБ обаче обясниха, че промяната означава забрана наименованията на игрите да са на фанелките на спортисти, резултатите от игрите и спечелените награди да не се излъчват в медиите, включително и тегленето на тиражите.

Снимка: БГНЕС

Според зам.-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов, това ще се отрази и на дейността на българския спортен тотализатор и на подпомагането на българския спорт.

Така идеята за тотална забрана на рекламата отпадна. Спортният тотализатор вече ще може да оперира само в собствени или наети пунктове със собствен персонал, но не и в малки магазинчета както до сега.

Биха се увеличили значително разходите за издръжка – за наем, за ток, за вода, за работна заплата, обясни Горяна Тодева от Управителния съвет на Българския спортен тотализатор.

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова отговори, че няма да има конкуренция от друга лотария и ще има по-голяма възможност да се увеличат приходите за тотализатора точно поради тази причина.

А на фона на споровете в парламента, съдът остави в ареста председателят на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Решението е окончателно.