Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта. Гласуваха 186 народни представители, „За“ гласуваха 116 депутати, „Против“ – 2, а „Въздържали се“ – 68.

Гласовете бяха приети с гласовете на управляващото мнозинство. БСП, ДПС и „Воля“ се въздържаха. 

Промените предвиждат държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор.

„В момента, в който в парламента се разглежда Закон за хазарта, в същия момент прокуратура и ДАНС се намират в офисите на тези, с които този закон се занимава. Това е действие на ОПГ, тук става дума за опит за отнемане на бизнеси. Аз никога не съм се срещал с Васил Божков и нямам интерес да го защитавам“, коментира Антон Кутев от БСП.

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети.

„Поради естеството на тези игри се дава възможност на малък брой играчи да печелят, в огромния брой случаи губят повече, отколкото печелят. Това са единствените мотиви и всякакви спекулации в друга посока, че се преразпределят бизнеси в полза на определен хора, в рамките на това управление – е невъзможно, за друго не знам“, коментира вносителят на промените Валери Симеонов.

Собствениците на частни лотарийни игри излязоха с позиция, в която се посочва, че са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на закона такъв, какъвто той е.

Междувременно днес полиция и прокуратура влязоха в офисите на един от собствениците на частни лотариийни игри у нас - Васил Божков.

Проверки има и в Комисията по хазарт, като бяха арестувани няколко служители. Все още няма официална информация за акциите.