Народното събрание прие със 130 гласа „за“, 45 - „против“ и 20 - „въздържали се“ на първо четене актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет.

Срещу актуализацията гласуваха от ГЕРБ, а ДПС се въздържаха.

По време на дебатите от всички парламентарни групи дадоха заявка, че между първо и второ четене ще направят сериозни предложения за редакции - както на начина на определяне на приходите и разходите, така и на структурирането на харчовете.

Какво си казаха?

Според Йордан Цонев от ДПС бюджетът "е по модела на джипката с резерви, които после с постановление на МС се харчат".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" отбеляза, че "проблемът е, че е направен по модела на ГЕРБ да се харчат пари и МС да дава на приятелски фирми". 

ГЕРБ на свой ред се обявиха категорично срещу прекрояването на държавната хазна. "Всяка ПГ ще предлага предизборно какво ли не, ще предлагат какво ли не, може да мине актуализация, която няма общо с предложеното, а сметката ще я платят всички българи", подчерта Тома Биков.

"Никой не ви пречи между двете четения да го подобрите бюджета, а не да наддавате", отговори му Крум Зарков от "БСП за България".

Според Мая Манолова "ПГ на ГЕРБ прави обикновен саботаж да се нормализира живота на хората", а Найден Зеленогорски от ДБ подчерта, че новата COVID вълна прави актуализацията особено нужна.

Финансовият министър защити проекта за актуализация и заяви, че е готов да приеме и промени, предложени от депутатите.

Какво гласуваха?

Проектът предвижда реален растеж на БВП от 3,5% при заложено повишено потребление на домакинствата от 2,8 на сто и очакван годишен растеж от 3,6 на сто. Средногодишният коефициент на безработица е заложен на 5.3%.

Проектът за актуализация предвижда прогнозираното увеличение на приходите да е 1,3 млрд. лв. или 1,1% от БВП, съответно от ДДС 0,8 млрд. лв., от ДДФЛ - 0,3 млрд. лв, от корпоративни данъци - 0,2 млрд. лв.

Това позволява увеличение на разходите с 1,21 млрд. лева или 1% от прогнозния БВП.

Парите ще бъдат разпределени по отделни пера:

  • 400 млн. лева – подкрепа за бизнеса
  • 222,4 млн. лв. – за социална подкрепа
  • 200,1 млн. лв. – за мерки в областта на здравеопазването
  • 133 млн. лв. - за провеждане на избори през 2021 г.
  • 53,4 млн. лв. - за МВР и Министерство на правосъдието
  • 100 млн. лв. - за регионалното министерство
  • до 16.3 млн. лв. - за Комисията за енергийно и водно регулиране
  • 30 млн. лв. - за подпомагане на въздушните превозвачи
  • 0,08 млн. лв. за Българския институт по метрология
  • 35 млн. лева - за увеличаване на средства в резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Законопроектът предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 141,3 млн. лева спрямо първоначалните резерви. Така дефицитът по държавния бюджет за 2021 година ще стане 5,6 млрд. лв или 4,4% от прогнозния БВП.

По този начин общият дефицит на касова основа ще бъде 3,6% от прогнозния БВП.

За какво ще се използват тези пари?

Средства в размер до 222 400 000 лв. се заделят за мерки и социални разходи с оглед недопускане на социално напрежение в сложната епидемична и икономическа обстановка в страната

Заложени са 85 600 000 лв. за обезпечаване разходите за целеви помощи за отопление при очакван около 17 на сто ръст на броя потребители за сезон 2021/2022 г. при определен месечен размер на помощта от 104,71 лв., както и за увеличението на цената на енергоносителите, считано от 01.07.2021 г.

72 000 000 лв. са предвидени за разходи по механизма лична помощ по Закона за личната помощ, при заложен средномесечен брой на ползвателите от 36 500 души.

46 500 000 лв. са за закупуване на допълнителни 1 533 037 дози ваксини в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19; 118 900 000 лв. за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, вкл. за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на здравно неосигурените лица; 14 700 000 лв. - за закупуване на лекарствен продукт (Ремдесивир); 7 500 000 лв. - за осигуряване на моноклонални антитела за лечение на COVID-19 по съвместни процедури за обществените поръчки на Европейската комисия; 12 500 000 лв. - за създаване на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти.

За покриване на недостига от средства за персонал в системата на Министерството на вътрешните работи се предвиждат до 45 000 000 лв.

До 100 млн. лева отиват в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за текущ ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа в т.ч. на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности.

Предстои актуализацията да бъде разгледана на второ четене в ресорните комисии и от пленарната зала.

По материали от БГНЕС и БТА