Държавният бюджет за 2023 влезе в сила днес, след като законът беше публикуван днес в Държавен вестник.

Той беше приет окончателно в предпоследния работен ден на депутатите преди лятната им ваканция – на заседание, продължило 21 ч.

Управляващите го защитиха с аргумента, че е реалистичен, докато опозицията се усъмни в изпълнението на приходите и го определи като „илюзорен“.

След редица протести между двете четения бяха увеличени предвидени пари за заплати в редица сектори като Спешната помощ, МВР и Националната агенция по приходите (НАП). Възнажгражденията ще бъдат увеличени от този месец.

С приемането на бюджета депутатите промениха и данъчни закони, така че от 1 август акцизът на течността за електронните цигари скача от 18 на 30 стотинки за милилитър, независимо дали съдържа никотин или не.

Клиентите на неконвенционалните цигари се презапасяват, за да предотвратят повишението на цените, твърдят търговци. У нас има фирми, които произвеждат течността, но при новите условия вероятно ще бъде по-изгодно да я внасят, казаха за bTV от българската вейп асоциация. 

В Днешния брой на държавен вестник са включени и решенията, взети при последното заседание на депутатите.

Те засягат промени в Търговския закон и Закона за защита от домашното насилие, както и избора на председатели на Сметната палата и Здравната каса.