Отново напрежение между Българската академия на науките и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Причината е проектозаконът за Бюджет 2019. БАН заяви, че е против отделянето на НИМХ към Министерството на образованието, както беше решено преди няколко месеца – след серия от протести на синоптиците.

Според ръководството на Академията в Закона за държавния бюджет има параграфи, които са противозаконни и нарушаващи автономията на БАН – отнемане на имущество. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Отделянето на НИМХ трябваше да стане според нашите правила, а не със законови разпоредби и нормативни актове. Не могат да го направят със Закона за държавния бюджет", заяви акад. Юлиан Ревалски, БАН.

Снимка: btvnovinite.bg

От Академията призоваха министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да предприеме спешни действия за отпадане на въпросните параграфи от Бюджет 2019.

От Министерството на образованието отговориха, че са изненадани от реакцията на БАН да се откаже от споразумението за излизане на НИМХ от Академията.

„Струва ми се, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата. Ако целта на БАН е била да прехвърли кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се постигне, ако не предлагаме каквато и да е законова разпоредба. Като че ли се утвърди „синдромът БАН” – да се държи като частна организация, която стигна до там, че да се изнудва обществото по отношение на изпълнението на една държавна функция. ”, заяви министърът на образованието и културата Красимир Вълчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от най-младите служители в НИМХ – Орлин Георгиев споделя, че вече е разочарован от системата. „Истинският спор е идеята за развитие. Ние искаме да се развиваме. В БАН видяхме, че това няма как да се случи и затова поискахме да излезем”, допълни Орлин.