Бизнесът продължава да изпитва затруднения в пандемията, въпреки мерките, предприети от държавата.

34 на сто от фирмите посочват, че са с намалени приходи от продажби на стоки и услуги през февруари, отчита Националната статистика. Само 17,6 на сто са успели да ги увеличат, а други близо 48% са ги запазили същите.

Най-голямо е намаление на приходите в секторите култура и спорт – 53 на сто от фирмите с тази дейност отчитат спад.

След тях се нареждат строителството, индустрията, търговията, транспортът и ресторантьорството.

Снимка: btvnovinite.bg

Като управител на затворен магазин в мол Ивайло Петков ползва помощ от държавата по мярката "Запази ме". Според него тя не е ефективна.

"Чакахме последното за "Запази ме" ги вземхе месец и половина със закъснение, което прави плановете ти просто неефективни", обяснява той.

Снимка: btvnovinite.bg

Така Ивайло  разчита на спестяванията си, но отлага някои неща във времето. 

"Зъболекар и тези неща, които почваш да си отлагаш ... даже махаш и здравето, за да можеш да изкараш пари и да ядеш“, казва той.

Работодателят му казва, че въпреки мерките на държавата, бизнесът няма да оцелее още дълго.

Снимка: btvnovinite.bg

"Фирмата, за да продължи да работи, има  режийни разходи, има офис разходи, част от намеми се плащат, само помощи за служители с твърде много условия не стигат до никъде“, обяснява Венцислав Николов от Българската ритейл асоциация.

А в център за езиково обучение, който остава затворен, оцеляването става все по-трудно, казва управителят. Обучението е възможно само он лайн, но това рязко свива приходите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Броят на курсистите е с 30% по-малък, което за среден център като нашия е твърде голяма сума и за сметка на това ние сме получили никаква подкрепа от държавата по нито една мярка", казва Магдалена Капсъзова – управител на езиков център.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон от икономическото ведомство отчитат, че изплатени  към бизнеса са над 750 млн. лева по линия на министерството на икономиката по различни схеми за подкрепа, а през социалното  още над милиард.

Снимка: btvnovinite.bg

"Разбира се, продължаваме с нови мерки, които са в следкризисния период, които да подпомгнат  възстановяване на икономиката по линия на производствена ефективност, ресурсна ефективност, енергийна ефективност", обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!