Бизнесът със скъпоценни камъни започва бавно да се възражда, сочат данните на „Блумбърг“. Загубите за бранша обаче са огромни. Как оцелява индустрията за милиарди? 

Ваня Ламбева възприема бижутата като рисунки, цветовете подбира с камъни, поръчани директно от производители по цял свят. „Когато говорим за скъпоценни камъни аз съм като дете в сладкарница, аз ги виждам като малки стъклени бонбонки, които ми дават настроението и цвета“, казва Ламбева.

Независимо от тежките блокади Ваня не спира да работи, но един от проектите през ковидната 2020 г. й е любим. „Това беше много дълго преживяване от намирането на камъка, до неговата доставка, предвид блокираните полети. Това е пръстен с много висока стойност, един прасковен турмалин, който е 32 карата, целият е с диаманти. Това е моето бижу на тази година“, казва Ламбева.

Зад всяко оригинално бижу има история - лична или не. „120 карата с диамантен обков, това бижу е кръстено на моя син и символизира езеро“, казва тя.

Едно от новите предизвикателства пред Ваня е да изработи бижу с диаманти и един много рядък полускъпоценен камък.

Дизайнерката вярва, че в новата 2021 г. ще продължи тенденцията в бизнеса със скъпоценни камъни да останат само най-добрите.

Гледайте филма на Теодора Енчева „Хубави неща“ в bTV Репортерите тази вечер веднага след Новините.