Бившите министри на вътрешните работи от кабинета "Борисов 3" Христо Терзийски и Младен Маринов излязоха с позиция относно кадрите с полицейско насилие по време на протестите от миналото лято. Към двамата има обвинения, че са отговорни за ескалацията на напрежението. 

Младен Маринов обяви, че ще съди всички, които твърдят, че е укривал данни за извършено престъпление, а Христо Терзийски призова да се разследват и случаите на насилие срещу полицаи. 

Кадрите бяха разпространени от временна анкетна комисия в парламента, която се занимава със случая. Политическите лидери отправиха призиви за разследване, съд и отговорност за побоя и полицейското насилие, а председателят на парламента Ива Митева обяви, че свиква извънредно заседание във вторник за случая.

„Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество“, пише в поста си Младен Маринов.

Христо Терзийски се обръщам към лидерите на политическите формации в България и депутатите в парламента с призив този случай „да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в обществото“. 

„Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!“, настоява той.

 

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев обясни, изваждането на кадрите не е героизъм, тъй като това е било задължение на служебния кабинет.

„Това трябва да се действа директно през прокуратурата и през съда. Става дума очевидно за нарушаване на права и за това не трябва да се говори, а да се действа“, посочи Кутев пред БНР. 

От „Демократична България“ ще поискат доклад от прокуратурата и изслушване  на главния прокурор Иван Гешев.