Политическите лидери отправиха призиви за разследване, съд и отговорност за побоя и недопустимо полицейско насилие над протестиращи граждани миналото лято по време на антиправителствените демонстрации.

Реакцията им е след показаните в парламента в петък нови кадри и данни за полицейско насилие. Прокуратурата запази мълчание, въпреки многократните ни опити да получим нейната позиция.

Кадрите са от 10 юли миналата година и бяха показани в петък на заседанието на временната парламентарна комисия, която проучва имало ли е полицейски произвол.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви в социалната мрежа: "Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени".

Снимка: btvnovinite.bg

Още в петък от ГЕРБ заявиха, че всеки полицай упражнил насилие, трябва да отговаря пред закона.

Реакцията в социалните мрежи имаше и от лидера на БСП Корнелия Нинова: „Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички  днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това“.

Снимка: btvnovinite.bg

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов направи видеообръщение в социалните мрежи.

„Гешев оставка, Борисов оставка и пълна отговорност на всички от Гешев и Борисов през Маринов и Терзийски до тези джелати тука, пълна отговорност, защото България няма да бъде достойна и свободна европейска страна, без да има пълна отговорност“, заяви Иванов.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви в социалната мрежа: „Политическа, дисциплинарна и наказателна отговорност трябва да се носи от министрите, заместник- министрите, директорите и включително от полицейските служители, причинили това на протестиращите. Държавата да плати обезщетения на пострадалите незабавно!“.

Снимка: btvnovinite.bg

ДПС няма да коментират. А ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пък обяви, че ще сезира Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи заради новите кадри на полицейско насилие.