„Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през периодите 2006-2009 г. и това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди, защото ревизионен акт от 2006 г. е за периоди, които са приключили преди това“.

Това заяви на брифинг бившата шефка на НАП Галя Димитрова по повод изнесените този петък от финансовия министър Асен Василев данни, че данъчните са отписали в периода 2017-2020 г. задължения на фирми за 10 млрд. лв.

Некоректно е да се твърди, че служителите на НАП не са свършили нужното, за да съберат тези суми, смята Димитрова. Според нея нарастващите постъпления са доказателство, че тя и данъчните са си свършили добре работата.

"Известен факт е също така, че тези задължения, след като изтече срока за доброволното им погасяване, бяха предавани за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания. Такъв беше законът тогава. Хората от администрацията знаят също така, че това са фирми, които участват в схеми за данъчни измами, които нямат никакви активи и които са с управители лица с нисък социален статус с идеята с задълженията да не могат да бъдат събрани. В тези случаи е налице престъпление, свързано с укриване на данъци по Наказателния кодекс и те са предавани на прокуратурата", каза бившата шефка на НАП.