„Една картина, която е силно притеснителна“ – така служебният финансов министър Асен Василев описа ситуацията в приходните агенции след събирането на данни от НАП и митниците. На брифинг той обяви, че до момента на година данъчните са отписвали по между 2 и 3 млрд. лева годишно, защото не са успели да съберат тези задължения.

„От 2017 г. до 2020 г. 10 млрд. лв. са отписани. Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, те са били отписани, НАП не са успели да ги съберат“, заяви Василев.

Към момента НАП си търси 9,9 млрд. лв., като най-големият длъжник дължи 160 млн. лв., а има доста с по над 50 млн. лв. Топ 100 на длъжниците дължат над 2 млрд. лв.

Новият шеф на данъчните Румен Спецов определи задълженията като „трудно събираеми“.

Снимка: Ладислав Цветков

Василев на свой ред отбеляза, че все пак „част от тези дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани“.

Много пари в малко ръце

„Оказа се, че има една доста силна концентрация на публични средства“, заяви министърът. По думите му по обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. 3,4 млрд. от тях са били за 7 фирми.

За първите 4 месеца 1,4 млрд. са отишли отново в дружества, които се броят на пръстите на едната ръка.

МФ е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични.

От тях и ще започне проверка, която след това ще продължи с подизпълнителите им.

Митници без последващ контрол

През 2019 г. е било премахнато звеното за последващ контрол в Агенция "Митници", обяви министърът. 

„Това означава, че митниците, веднъж, след като стоките минат границата, не могат да правят тематични проверки, проверки на рискови фирми, не могат да си вършат работата“, заяви той и посочи, че се прави нов правилник, с който структурата да бъде възстановена.

Снимка: Ладислав Цветков

Всички служители на Агенция „Митници“ освен това ще се откажат от банковата си тайна, за да бъдат сравнени доходите им с имуществото им, имотите им и влоговете им.

Шефът на агенцията Павел Тонев посочи, че за момента по линия на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67 млн. лв., като голяма част от дупката е по линия на тютюневите изделия.

Конкретни мерки

Министър Василев посочи, че вече се работи по конкретни мерки за повишаване на събираемостта и пресичане на течовете в системата. Има проект за електронно фактуриране, който да обезпечи обмен в реално време на фактурите.

Снимка: Ладислав Цветков

Ще има и публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки и конкретни критерии за какво ползват дадените им пари.

Състоянието на бюджета

Министър Асен Василев коментира, че приходите и разходите вървят относително добре в бюджета, но голяма част от възможностите за преструктуриране на разходи са били употребени преди изборите.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му в рамките на мандата на служебния кабинет вероятно няма да се наложи тегленето на нов дълг, но все пак ще има подготовка и в тази посока.