В предаването „Тази събота” по bTV Благовеста Пенева – бившата съпруга на Стефан Янев, който зверски уби 29-годишната Виола – разказа, че не е подозирала за склонността му към наркотици до 2015 г., когато в кръвта му са открити алкохол и амфетамини.

Бившите съпрузи имат щастлива връзка, до момента, в който Стефан започва да посяга на жена си.

Стефан Янев

„В началото на юни месец двамата с него прекарахме една седмица в Берлин, където просто ми се наложи да прекарам една вечер, заключена в банята. Вероятно същото се е случило между него и Виола с единствената разлика, че аз в момента дишам и съм имала възможността да се заключа някъде” - през сълзи сподели Благовеста.

Бившата съпруга твърди, че именно агресията на Стефан я е накарала да се замисли дали не взима наркотични вещества.

Адв. Георги Богданов

Според нейния адвокат Георги Богданов същинските проблеми започват след окончателното приключване на делото по развода.

„Аз започнах да получавам обаждания от майката на Благовеста, от самата Благовеста и дори от сестра й с информация, че Стефан става агресивен, че отива в дома им, забива ножове. Видимо е в неадекватна кондиция, видимо е изнервен, агресивен. С него се говори, но думите не достигат до разума. Винаги, когато думите не достигат до разума, има проблем”, разказва Богданов.

Адвокат Богданов каза още, че единствено от МВР са реагирали сравнително адекватно. Но основната институция, пряко ангажирана в конкретния случай, не е направила необходимото.

„Критиката ми е и към семейството, което, притеснено от това какво ще кажат хората за нас, ако това се разбере се – опитваха да крият проблемите на Стефан, неговото състояние”, разказва адвокатът.

От клиниката в Курило, в която Стефан е бил настанен впоследствие, не давали никаква информация за реалното му състояние, което адвокат Богданов определя като напълно неуместно.

„Лекуващият лекар би трябвало да ни разкаже всичко, да предупреди, че той ще става агресивен. Да обучи семейството му и хората, които живеят с него, как да реагират в случаите на тъмни моменти – да се съгласяват с него и да му угаждат на желанията или да се противопоставят. За да не се достига до крайната фаза. Може би ако това момиче Виола си беше признало за изневярата, беше се разкаяло, ако въобще е имало някаква изневяра, разбира се, може би нямаше да се достигне до този ужасяващ край”, коментира той.

Юристът призова към промяна на правния постулат, според който невменяемите се разглеждат като наказателно неотговорни лица. При наличието на някаква душевна болест, съответният човек трябва да изтърпява присъдата си в психиатрично отделение – категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото: