Бивш ректор на Висшето транспортно училище в София е разпитван заради големите количества банкноти, открити на няколко адреса. Той е управител на фирма, която е 100% собственост на университета и която е взела под наем хале в комплекса на бившето ПЖИ. Това обясни пред журналисти говорителят на Софийската градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

След шумно оповестената акция задържаните бяха освободени от съда с мотива, че намерените копюри са с толкова ниско качество, че отговарят на тези, използвани за реквизит. По-рано днес от държавното обвинение оповестиха резултатите от експертиза на БНБ, според която намереното не съответства на изискванията за реквизитни пари.

„БНБ в своето изследване е посочила, че така предоставените за изследване банкноти са идентични като начин на производство и изработка с предоставени такива по друго досъдебно производство – за разпространение на неистински парични знаци в големи количества. Техниката, която е иззета, е идентична с техниката, която се използва за изготвянето на неистински парични знаци“, отбеляза Панчева.

Тя отбеляза и че в акцията принос имат и „Сикрет Сървис“, които се борят с фалшифицирането на щатски долари в глобален мащаб.

В халето на вуза е намерена печатарска машина, като от резултатите на експертизата ще се изясни дали с нея са били печатани намерените банкноти.