Скандалът със съборената вече „Двойна къща” в София, за чиято съдба bTV алармира първа, се разраства. Бившият министър на културата Петър Стоянович призна, че преди четири години са му предлагали подкуп, за да промени статута на културния паметник в идеалния център на града.

Представител на инвеститор се срещнал с Петър Стоянович по времето, когато той беше министър в кабинета на Пламен Орешарски и му е предложил 100 000 лева, за да бъде съборена "Двойна къща". Тогава министърът отказал, но не помни подробности от срещата.

„Подобни оферти винаги е имало и ще има. В момента, в който подобни сгради умират, умира нещо от нас, умира историята на България, на София”, заяви Петър Стоянович.

Снимка: btvnovinite.bg

През почивните дни багер събори сградата на бул. „Васил Левски” преди живата верига от граждани да успее да го спре.

Служебният министър на културата днес не скри, че е имал проблеми и с други паметници на културата, макар че през трите месеца управление не е променил нито един статут.

„Подписът на министъра не е най-важното, защото, ако той не го подпише – значи не е съгласен с един куп хора специалисти”, коментира служебният министър на културата Рашко Младенов.

Камарата на архитектите се обяви срещу практиката да се разрешава преизграждане на старините, защото при процеса се губи автентичността им.

Миналата година с подписа на Вежди Рашидов има 8 отнети статута на недвижими културни ценности, включително и на „Двойната къща”.

Към момента няма открити нови процедури за отнемане на статут на недвижимо културно имущество.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!