Спасяват 65 сгради паметници на културата в София. Въпросът е дали ще се запази автентичният им вид.

На столичната ул. „Самуил” се намира първата кооперация в града, построена от италиански архитект в края на XIX век. Наскоро общината решава да я реставрира, но така се появява нетипичната за епохата ѝ алуминиева дограма и още бели мотиви, които не са част от оригиналния й вид.

А тепърва общината и собствениците на такива сгради ще си поделят разходите и усилията, за да бъдат те реставрирани.

Стотици исторически сгради, символ на столицата ни, от години тънат в разруха. Близо 200 са само в столичния район „Възраждане”.

В този район е и къщата с Орела, на метри от Министерството на околната среда и водите, построена през 1925 г. През 60-те години е призната за паметник на културата. Заради опасността от инцидент собствениците ѝ сами събират средства за нейното реставриране, въпреки че е паметник на културата и може да получат помощ.

Засега обаче е реставрирана само фасадата, но тя има и други страни, които трябва да се оправят, нужен е ремонт и във вътрешността. 

От май тази година общината поема разходите за плановете за реставрация на сградите паметници на културата. По тях до 3 години собствениците трябва да ги ремонтират.

Към момента се работи по 10 такива сгради, а 13 са в подготовка.

Освен в София стартират и реставрация на Доходното здание в Русе и на Синагогата във Видин.