Хора около Делян Пеевски и ДПС ще придобият КТБ на нищожна цена – това обясни бившият изпълнителен директор на фалиралата банка Илиан Зафиров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Най-големият кредитор на банката е фирма на Делян Пеевски. Финансовият министър Владислав Горанов действа в активно взаимодействие с ДПС, така че отиват натам нещата”, коментира Зафиров.

„Процесът по обявяването на банката в несъстоятелност ще приключи дори в по-кратък от законовия 7-дневен срок – както три висящи дела бяха довършени на коленце, за да може да мине вчера делото в съда”, заяви бившият изпълнителен директор.

„Целта е активите на банката да бъдат реприватизирани. В единия вариант се минава през национализация на КТБ – тя ще бъде купена от Българската банка за развитие, след което ще бъде продадена на когото трябва и за колкото трябва”, продължи Зафиров и уточни, че това са депутатът от ДПС Делян Пеевски и хора от кръговете около ДПС.

И ДПС, и Делян Пеевски неведнъж отрекоха да са имали взаимоотношения с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев или да са част от сценарий за фалита на финансовата институция. „Има достатъчно факти, които замесват името на Делян Пеевски”, контрира Илиан Зафиров.

„Ако знам това, което знае Цветан Василев”

Илиан Зафиров обясни, че заедно с останалите бивши изпълнителни директори на КТБ действат „малко или много синхронизирано” с Цветан Василев, за да ограничат щетите от аферата „КТБ”.

Все пак той не потвърди всички твърдения на Василев от медийните му изяви през последните седмици. „Това, зад което заставам, са сигналите, които сме изпращали за 9 месеца към всички институции за всички незаконни и полузаконни мерки срещу КТБ. Знам за срещите му с политици, но без подробности. Той е заявявал, че е предупредил основните политически сили”, подчерта Илиан Зафиров.

„Последната информация, която г-н Василев изнесе за парични трансфери на Иван Искров в Африка, не срещна абсолютно никаква реакция, което мен ме навежда на мисълта, че там трябва да има нещо. Не мога да знам за какво става въпрос – точно този тип информация предпочитам да не знам, защото не мога да напусна територията на страната, а ако знам това, което г-н Василев знае, могат да ме намерят в някой храсталак”, коментира още бившият изпълнителен директор на КТБ.

Срещу него е повдигнато обвинение в безстопанственост. „Това е доста широкопрофилно обвинение, но няма никакви доказателства към момента – трябваше все пак да ме обвинят, трябваше някой да бъде виновен”, посочи той.

„Усетихме го като цялостна атака срещу банката, нямаше никой, който да действа в наша защита”, продължи още Зафиров.

Кухите фирми били „кухи”

Илиан Зафиров подчерта, че активите на банката така и не са били оценявани. По думите му, тезата за дупката от 4 млрд. лв. в портфейла на КТБ е спусната от БНБ.

Според доклад на Централната банка КТБ е работела като пирамида и е източвана чрез свързани фирми, като е финансирала сама себе си. Бившият изпълнителен директор обаче оспори тези заключения, като обясни, че зад свързаните фирми стоят „20 действащи предприятия, 10 хотела, терени на морето и около София, 7 жилищни сгради в София, всички от които имат собственици”.

„Тези активи имат данъчно обезпечение около 250 млн. лв., което означава, че тяхната стойност е около 2,5 млрд. евро – няма дупка от 4 млрд. лв. – това е спусната от БНБ теза, защото банката трябваше да се обезцени”, коментира Илиан Зафиров.

По думите му, трите одиторски фирми, проверявали КТБ, не са извършили нито одит. „Те са произвели информация, която бе спусната от квесторите. Не може да служи за доказателствен материал, за нищо не може да служи, но за това нищо са платени 1,6 млн. лв.”, обясни Зафиров.

„В банката през цялото време имаше висш служител на БНБ с пряк достъп до движението по сметките на банката – изтичането на парите се следеше и пряко се докладваше, те не предприеха никакви действия и просто наблюдаваха как банката ще затвори”, посочи още бившият изпълнителен директор на КТБ.