От тази есен безработните, които са на социални помощи, ще могат да бъдат наемани и от граждани, които се нуждаят от помощ у дома, обяви социалното министерство. Управляващите запазват графика за вдигане на стаж и възраст за пенсиониране.

След като пенсионната реформа многократно беше замразявана и прекроявана сега поне е ясно, че стъпките за вдигане на стаж и възраст за пенсия ще се запазят както е планирано. Таванът за пенсиите трябва да отпадне от 2019 г.

След 20 години и мъжете, и жените ще се пенсионират на 65-годишна възраст.

Според социалния министър Бисер Петков минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Безработицата в момента е малко над 6,5% като се връща на нивото от преди икономическата криза през 2008 г.

Безработните, които са на социално подпомагане, трябва да знаят, че, ако откажат да работят за граждани, като например да им нарежат и наредят дървата, ще остават и без помощи.

75-годишната Софка Цветкова живее сама в мездренското село Руска Бяла. Близките й не могат да са до нея ежедневно. Съседка й купува хляба.

Вече няколко пъти е питала в кметството няма ли кой да й помогне. Отговорът, който досега получавала бил: „Такава услуга не извършваме”. От септември ще е различно. В 14 общини с висока безработица, сред които и Монтана, онези, които взимат помощи вече ще могат да бъдат наемани и от граждани.

Общините ще решат дали да има такси за гражданите или не. Безработните ще имат и наставници, които да следят дали наистина дървата са нацепени. В противен случай помощите няма да бъдат дадени.

Софка Цветкова с нетърпение чака септември и се надява да попадне в списъците за подпомагане.