Личните лекари да могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение на COVID-19 - това реши надзорът на Здравната каса, но се очаква становище и на Лекарския съюз.

Предложението е по аналогия с COVID зоните.

Електронни рецепти за безплатни лекарства, но само за здравноосигурени пациенти, болни от COVID, предлагат здравните власти.

"Хората с доказан COVID ще имат право освен да получат рецепта от COVID зоната, както беше досега, да получат същата и от общопрактикуващите лекари. Най-вероятно от понеделник ще имат готовността да изписват тези рецепти и да ги получават електронно", заяви д-р Александър Златанов, служебен зам.-министър на здравеопазването.

Личните лекари обаче са скептични и отправиха критики, че не са били потърсени.

"Явно ще се допълни хаосът, защото не може да влезе от днес, то няма такава методика. Този, който го е намислил, не е видял очите на COVID болни. Видяха, че не могат да се изписват лекарства и изведнъж започва да се говори нещо, което ще промени работата на общопрактикуващите лекари ", смята д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

Здравната каса ще поема изцяло и разходите на болниците, които лекуват пациенти с COVID-19 при определени условия.

Според управителя на НЗОК проф. Петко Салчев ако една болница има 10 легла, поне 2 от тях трябва да са заети, за да получи тази остатъчна стойност.

Средно 39 милиона лева месечно ще се разпределят между повече от 207 болници в страната.

"Трябва да седнем и да се разберем, ако някой си мисли, че ще може да скрие по някакъв начин средства, които са били предназначени за труда на моите колеги и си мисли, че ще прави пренасочване – дълбоко се заблуждава", каза д-р Николай Брънзалов.

И докато 18 лекарски колегии в страната поискаха оставката му като управител на касата, проф. Салчев не вижда причина да се оттегли от поста.