В деня на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – е факт специалното безплатно издание с кауза "Да се запознаем с "различните" деца на България". Цветната фотокнига е дело на основателя на проекта "Различните" деца на България" Анна Йончева и Ваня Тодорова – председател на фондация "Можем заедно", които обединяват усилия в дългосрочната и благородна кауза да помогнат на повече деца в училище да се запознаят с начина на живот и да изградят от малки разбиране и уважение към своите връстници със специфични потребности.

На 66 цветни страници авторките ни срещат с 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания, сред които тумор на гръбначния стълб, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, епилепсия, умствена изостаналост, слепота, глухота, спина бифида и други редки заболявания. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата съдържа и общи, типични за описаните състояния характеристики, целящи единствено да помогнат на другите деца да ги разпознават. Всички описания са кратки и с чисто информативен характер, а за по-подробна и специализирана информация авторките съветват всеки желаещ да научи повече, да се обърне към специалисти в областта.

Йончева и Тодорова вярват, че информираността и правилният подход по темата от страна на родители и учители са в основата на по-лесното и осъзнато приемане на "различните" деца сред техните връстници още в ранна възраст. Затова двете дами поставят старта на кампанията си за повече информираност сред учениците чрез онлайн срещи и поетапно разпространение на безплатната фотокнига в училища из цялата страна.

"Мотивира ни желанието и на двете ни да покажем, че тези деца не са опасни и заразни. Аз от две години снимам, показвам и разказвам за децата със специфични потребности. Организирам събития и изложби в България и чужбина с една единствена цел – да ги направя по-видими. През 2019 г. стартирах кампанията "Да играем заедно", чрез която са монтирани 14 люлки тип "везна", пригодени за деца в инвалидни колички, за да може на детската площадка те да не бъдат изолирани, а да играят с връстниците си. Ваня работи вече четири години с деца със специфични потребности чрез конна терапия като така им помага да укрепват физически, психически и емоционално, да изграждат доверие към околните и увереност в собствените си сили, да са мотивирани в общуването и в ежедневието", споделя Анна Йончева пред Ladyzone.bg.

"Това, което ни събра, беше зародилата се и в двете идея, че една от причините за изолацията на децата със специфични потребности е недостатъчната информираност на обществото за тяхното състояние и нужди. Има много случаи, когато родители на деца в норма не знаят как да реагират при вида на дете с увреждане и се чувстват неудобно да говорят с неговите родители. Така се роди инициативата "Да се запознаем", която има за цел не само да показва "различните" деца, но и да разказва за тях на достъпен и разбираем език. Инициативата се развива, започнахме от онлайн срещи в училищата и непринудени разговори с учениците на теми свързани с ценностите, различията, добротворчеството, какво биха направили, ако имат съученик със специфични потребности", допълва тя.

"Фотокнигата "Да се запознаем с "различните" деца на България" е естествено продължение на желанието ни да разказваме и показваме. В нея участват 35 деца с различни увреждания и дефицити, а начинът, по който са представени е лесен и достъпен, без натоварваща медицинска терминология. Децата разказват за мечтите си, за това какво обичат на правят и какви искат да станат като пораснат като акцентираме върху способностите, а не върху увреждането", казва Йончева.

"Можем да кажем от собствени наблюдения, че има промяна към приемане, но и има още много път да се извърви, защото все още приобщаването не се разбира като необходимост от промяна на нагласите и адаптиране на средата така, че тя да е достъпна за всички – с и без увреждания. В по-малките населени места битуват различни убеждения и децата със специфични потребности биват дискриминирани и в училище, и в приятелския кръг. Това се отразява много негативно върху тяхната психика, защото има деца, които - въпреки физическото увреждане, са умствено съхранени и искат да учат и да се развиват", смята тя.

Вижте какво още сподели Анна Йончева в Ladyzone.bg.