В Русе ще поставят осветление и камери на алеята, където беше убита Виктория Маринова.  Безопасни ли са местата за разходки и какво се промени след серията инциденти в паркове у нас?

Борисовата градина може би е един от най-сигурните паркове в София. След двете жестоки престъпления – убийството на Яна Кръстева и на ученика Георги Игнатов, там бяха сложени камери, много осветление и полицейски патрули.

Съществуват обаче и места, на които хората избягват да се разхождат – не само през нощта, а и през деня. Причината е, че само камерите и осветлението не могат да създадат усещане за сигурност.

След убийството на Виктория крайбрежната зона ще стане по-безопасна за хората, които всеки ден са на разходка там.

Мястото до момента е било и без камери, и без осветление.   

В Търново през зимата на 2015 г. рецидивист отне живота на студентката Вероника Здравкова, а след него общинските власти обезопасиха пътеката.  Хората казват, че се чувстват по-сигурни, защото има камери и осветление.

Централните алеи на столичните паркове са осветени и безопасни, но по страничните разходки са рискови дори през деня.

Да се реагира не след престъплението, а преди това – така разбира сигурността д-р Красимира Кръстева. „В цялата страна трябва и обществото, и съответните власти да имат нещо като профилактика на престъпленията, да се хваща ситуацията, преди да стане престъплението”, казва тя.

Добавя, че лампите и камерите не гарантират сигурност, защото дори и заснетите престъпници често се озовават на свобода или изобщо не получават присъди.