За първи път след бунта на мигрантите в Регистрационно-приемателния център в Харманли там бяха допуснати телевизионни камери.

Шест дни след събитията там около 90% от счупените стъкла са възстановени, поправена е и трапезарията, работи и кухнята, която не е пострадала много и през тези дни храната за бежанците е била раздавана по стаите им.

Снимка: bTV

Въпреки това хората живеят в лоши хигиенно-битови условия.

В баните има мивки и течаща вода, но няма кранчета за топлата. Част от тоалетните са запушени.

Снимка: bTV

Хората спят на мръсни матраци.

В единия от корпусите, където са настанени семейства от Ирак, в една стая с размери 3х2 м живеят по 6-8 души. Там си готвят, там се хранят, там спят.

Ашра заедно с деветте си деца живее в стая, колкото килер. В съседната стая,  също толкова мръсна баща е пропътувал хиляди километри от Ирак, носейки  тежко болното си дете на ръце и моли за лекар.

В центъра е мръсно, по стените има дупки, но поне е топло.

По коридорите се виждат матраци и части от счупени легла.

Снимка: bTV

На фона на мизерията и мръсотията Агенцията по бежанците заявиха, че ремонтът в лагера вече тече.

От Държавната агенция за бежанците ни уверяват, че всеки в лагера ще  получи необходимата медицинска помощ и че до месец  всички следи от погрома в лагера ще бъдат заличени. 

„В момента  имаме сключен договор за извършване на ремонтни дейности, за прекарване на парно отопление на корпуса. Голяма част - около 300 семейни с жени и деца, са изведени в новоизграденото селище с контейнери. Периодично всички ще бъдат извеждани и след като бъде извършен ремонт, ще бъдат настанени отново в помещенията”, поясни зам.-председателят Кирчо Киров.

Същевременно  от лагера бяха изведени група афганистански семейства, пожелали доброволно да бъдат върнати в  родината си. Тези, които остават, не са съгласни да живеят под ключ.

„Това не е затвор, а аз съм затворник. Аз бягам от „Ислямска държава”, аз съм кюрд и нямам пари, а вие ме държите тук против волята ми”, каза Бажер.

По данни на Агенцията за бежанците в момента в Харманли  живеят 2235 души, от които 1024 афганистанци, до които достъпът на журналисти е забранен. 400 от сочените за най-агресивни от този етнос вече са изведени.

Вижте още за условията, при които живеят бежанците:

Само една част от центъра в Харманли ще бъде от затворен тип, обяви Киров, цитиран от БГНЕС. Преустройството в центъра ще бъде извършено с европейски средства.

Центърът в Пъстрогор ще бъде преоборудван от открит в закрит тип, добави Киров.

Към Пъстрогор ще бъдат пренасочени част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши застави на граничната полиция в района на българо-турската граница да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.