От утре в Перник в сила влиза по-облекчен режим на водата. Жителите на миньорския град ще имат вода от 6 ч. сутринта до 22 ч.

Мярката се налага заради опасността от разпространение на COVID-19 у нас.

За някои жители спазването на препоръките за често миене на ръцете и дезинфекция обаче се оказват истинско предизвикателство. Сред тях е и 70-годишната Живка Велинова, която дели една къща със семейството си – общо 6 души.

Домът им се намира в квартал „Клепало“ – в горната част на града, която е особено проблемна в последните месеци, тъй като често водата не достига дотам.

„По три дена нямахме вода. Водата стои в кофи. Наказани сме!“, споделя ни Живка.

От нас жената научава, че от утре водният режим в Перник се облекчава: „Еее, ще бъде това голямо щастие. Всички ще се къпем, ще се перем. Иначе просто сме за съжаление“.

И днес част от хората пълнеха туби от чешми в съседните села.

А Батановци, който следва режима на Перник, също е с нов график на водоподаване – днес там от сутринта вода имаше.

На фона на разрастващата се заплаха от коронавирус ремонтите в близкото до Перник – Драгичево не спират. За последните два дни там на няколко пъти е водата е спирана заради аварии, съобщи кметът на населеното място – Виктор Викторов.

По-облекченият режим на водата за перничани, ще е в сила до преминаване на опасността от COVID-19.

Очаква се до няколко дни вода да потече по новия водопровод от Мало Бучино.

На запитване на bTV от Министерството на околната среда и водите заявиха, че нямат възражения относно облекчаването на режима: „За март 2020 г. от язовир „Студена“ е разрешено използването на 0,804 млн. м³/месечно вода и предстои прехвърляне на допълнителни 0,400 млн. м³ от водосбора на язовир „Белмекен“ посредством новия довеждащ водопровод и резервоар „Мало Бучино”.