Съединените щати обмислят да добавят България, Румъния, Израел и Кипър в програмата си за безвизово пътуване.

Това може да позволи на българските граждани да пътуват за Америка без визи и да останат до 90 дни.

Намерението беше изказано от Министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и би позволило на българските граждани да пътуват до страната без визи за престой до 90 дни.

Майоркас заяви, че предстои да се вземе решение по темата.

Камелия Димитрова е била на бригада в Щатите преди COVID пандемията. Казва, че ако сега визите паднат, отново би пътувала.

Снимка: bTV

"Възможността да срешнеш различни нации там наистина ти разширява мирогледа, защото няма нищо общо с това, което сме свикнали тук", казва тя.

Идеята за отпадане на визите до 90 дни не се отнася за студентските бригади. След новината от САЩ обаче, във фирмите вече има запитвания.

Снимка: bTV

"Tе са по-скоро насочени към определена категория хора, които са учащи се или току-що завършили, и съответно те пътуват с друг тип виза", пояснява Станимир Найденов, мениджър в отдел за обменни програми.

За да отмени визите, Вашингтон иска сигурност в издаването на документите и управлението на границите.

За да участва в програмата за премахване на визите, държава като България трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграцията и други.

От американското посолство у нас заявиха за bTV, че няма промяна на статута на България като кандидат за програмата за безвизово пътуване.

От Министерството на външните работи определиха присъединяването на България към програмата за безвизови пътувания като въпрос с особена важност.

"Присъединяването на България към програмата за безвизови пътувания на САЩ Visa Waiver Program (VWP) е въпрос с особена важност, който последователно заема водещо място сред приоритетите в Стратегическия диалог между двете страни", се казва в позиция на МВнР.

Запознати експерти по темата твърдят обаче, че едва ли САЩ ще вземат решение за страната ни до края на тази година.

Очакванията са това да се случи най-рано през следващата година.