След по-малко от два дни депутатите ще прекрачат прага на сградата зад мен за първото си заседание от 47-ия парламент. Въпреки това почти липсват политически реакции за една от основните им задачи, а именно - държавният бюджет за 2022 г.

След като служебният кабинет оповести предложението за базовия му сценарий повечето парламентарно представени сили запазиха мълчание.

Преговарящите формации за бъдещо управление в следващия парламент не коментираха предложенията. От ГЕРБ и ДПС също запазиха мълчание. От "Възраждане" пък нарекоха рамката "общи приказки" с цел политически пиар.

Снимка: btvnovinite.bg

"Бюджетният дефицит от 4% или около 2 милиарда допълнителен държавен дълг, с който да бъдат покрити текущи разходи в програмата на бъдещето правителство е неустойчива стратегия и представлява риск и път към т. нар "гръцки сценарий".

Според служебният заместник-министър председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов рамката е стъпка в правилна посока и не е чак толкова "лява". Причината, според него, е все по-активната роля на правителствата по света да подпомогнат възстановяването на икономиките.

Снимка: btvnovinite.bg

„При България има един допълнителен фактор, че доходите не са растяли в задоволителни размери през годините. Трябва да се направи предложение, всичко е в народното събрание, те имат възможността да го приемат когато стигне до тях или да променят по всякакви начини“, казва Пеканов.

Възможност за готов бюджет до края на годината теоретично има. Прогнозите обаче са за януари 2022 г. Влизайки в новия период, не се очаква и повишаване на данъците.

Снимка: btvnovinite.bg
„По-скоро двете теми, които ще бъдат обсъждани - едното е данъчните облекчения, които бяха едногодишни и второто е максималния осигурителен доход, който и към момента има заявки и спорове за неговата промяна“, коментира Петър Ганев от Института по пазарна икономика.

Все още има много неизвестни, смятат икономистите, но отчитат, че някои закономерности се запазват.

„Тази политическа игра да харесваме, големите плащания към големите групи остава. Не е спора какво да вдигнем и какво да отрежем, а кое с колко да вдигнем“, казва Ганев.

Преговорите за коалиционно споразумение продължават. Очаква се то да бъде подписано тези дни.